tetr
Aftrek kosten voor eten & drinken Btw verleggen voor zzp’ers (in de bouw)? Zakelijke kosten zijn aftrekbaar ‘Intracommunautaire verwerving’ – wat is dat? Banktransacties importeren Beginbalans invoeren Bewaarplicht administratie Bonnen en inkoopfacturen invoeren Btw tarief in de bouw – snap jij het nog? Contact toevoegen Factureren of doorbelasten van onkosten of inkopen Financieel inzicht in jouw onderneming Hoe werkt de proefperiode? Inkoopfactuur uit het buitenland Je pakket aanpassen Onkosten en aankopen doorbelasten Opgaaf ICP, wat is het en hoe werkt het voor zzp’ers? Percentage voltooid registreren Project details invoeren Project toevoegen Reiskosten zijn aftrekbaar, zolang zakelijk Rittenregistratie – kan ik zonder? Specificaties van de verkoopfactuur Uren registreren Waarom een urenregistratie nodig? Wachtwoord vergeten? Wel of geen zakelijke bankrekening nodig? Wijzigen van (bedrijfs)gegevens Zakelijke kilometers met eigen vervoer of auto van de zaak?

oktober 12, 2020

Waarom een urenregistratie nodig?

Je moet een urenregistratie voeren om in aanmerking te komen voor aftrekposten
(= minder belasting betalen) voor ondernemers, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Met een urenregistratie kun je aan de Belastingdienst laten zien dat je aan het urencriterium voldoet.

Aftrekposten voor ondernemers

De 'ondernemersaftrek' bestaat onder andere uit de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, beide zijn bedragen die van de winst afgetrokken kunnen worden als de Belastingdienst je als ondernemer beschouwd voor de inkomstenbelasting (check).

Zelfstandigenaftrek
Voor de zelfstandigenaftrek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
– Je runt de onderneming zelf (of samen met anderen).
– Je voldoet aan het urencriterium.

Voldoe je de voorwaarden en heb je de AOW-leeftijd aan het begin van het kalenderjaar nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2020 maximaal € 7.030. De aftrek kan niet hoger zijn dan het bedrag van de winst, tenzij je in aanmerking komt voor de startersaftrek.

Startersaftrek
De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je kunt een extra bedrag van € 2.123 aftrekken als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
– Je hebt in het aangiftejaar (2020) recht op zelfstandigenaftrek.
– Je hebt in de 5 voorafgaande jaren (2015-2019) niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.
– Je was in de voorafgaande 5 jaar (2015-2019) minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wat is het 'Urencriterium'?

Je voldoet aan het urencriterium wanneer je aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en).
  2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Let op! Het urencriterium geldt per kalenderjaar: ook als je pas later in een jaar start, moet je minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteden. De bewijslast ligt bij jou als ondernemer. Het is niet de Belastingdienst die moet aantonen dat jij minder uren aan je onderneming gewerkt hebt.

Welke uren tellen mee?
Alle uren die je besteedt aan je onderneming tellen mee voor het urencriterium.
– Uren die je in rekening brengt aan je klanten.
– Tijd die je niet kunt facturen. Bijvoorbeeld; tijd die je besteedt aan het maken van offertes, het bijhouden van je administratie of het maken van je zakelijke website.

De niet gefactureerde uren moet je wel kunnen verantwoorden. Je moet de hoeveelheid tijd die je aan jouw onderneming besteedt wel aannemelijk kunnen maken. Soms ben je wel beschikbaar voor jouw onderneming, maar verricht je geen werkzaamheden. Die uren tellen niet mee voor het urencriterium. Niet-gewerkte uren vanwege een zwangerschap (totaal 16 weken) tellen wel mee als gewerkte uren.